Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2017 23:59 - Какво не знаете за легендарния парфюм Chanel №5
Автор: veselinkolev Категория: Бизнес   
Прочетен: 622 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Какво не знаете за легендарния Chanel №5

Необикновения парфюм на всички времена

През 1921 г. една умна и красива французойка, която е и бизнес дама от парижкия обществен елит създава аромат, който разтърси женския свят. Деветдесет години по-късно Chanel No 5 е може би все още сред най-емблематичните парфюми в света.

Как се ражда новия аромат, който описва новата модерна жена, която самата Коко Шанел олицетворява?
Миналото на моделиерката на шапки е допринесло за изтънчения й вкус за създаване на чистата миризма на парфюма.Всъщност точно спомените от детството я връщат в провинцията, където майка й е била перачка и е миришела винаги на чисто и свежо. Миризмата на сапун и прясно почистена и измита кожа е спомена, който остава в паметта в продължение на години.

Всъщност ползването на парфюмите дотогава е било все с цел да прикрият неприятните миризми от телата на хората. А Шанел е била винаги изрядна в хигиената си и не е използвала парфюми.
Интересното е, че парфюмите през 20-те години на 20-ти век били съставени само от един аромат, като например роза, жасмин, гардения… Те бързо се изпарявали, изобщо не били трайни и се налагало жените постоянно да се пръскат и обливат. Това обаче било много натрапващо с носенето на задушаващ облак от парфюм. Наистина било прекалено и противоположно на естетическия вкус на Коко Шанел.

Затова си дала сметка, че трябва да промени нещата, като създаде нов аромат.
Тя се среща с парфюмериста Ърнест Бо, който месеци наред прави опити, докато достигне желания резултат. 
 В същото време химици са открили приложение на алдехидите, които служат за изкуствено създаване на миризми. Тъй като обаче са доста силни, парфюмеристите имат колебания в използването им, тъй като може би ще навредят на кожата.
Опитният парфюмерист Бо успява да направи 10 вариации, а Коко Шанел избира тази с номер 5.
Причината била, че миризмата на алдехида мирише на сапун, имал миризма „на чистота”.
Шанел казва, че новия парфюм е точно това, което е очаквала да се получи. Просто парфюм, нежен и семпъл – ароматът на една жена.

Ароматът е пропит с жасмин, роза, сандалово дърво и ванилия, става моментален успех, което отчасти се дължи на някои от гениални маркетингови трикове на Коко. Тя поканва Бо и приятели в луксозен ресторант на Ривиерата да празнуват и решава да напръска с парфюма около масата. Всяка жена, която преминава през аромата, се спира и пита какъв е този аромат и от къде идва.

"За Шанел този момент е решаващ, защото тя прави революция с новия парфюм”, казва Мацео. (Тилар Мацео, автор на Тайната на Chanel No 5)
"Това беше първият момент, в който всички разбраха за Chanel No 5 и миризмата буквално им спря дъха.”
С появяването си този парфюм навлиза в историята , тъй като до този момент никога не са усещали такъв аромат. Значимата дата е 5 май 1921г., когато парфюмът излиза на пазара. Съдържанието му наброява над 80 съставки, които никой неможе да различи. Доминиращите аромати са бергамот, момина сълза, жасмин и сандалово дърво. Ароматът е уникален и запомнящ се.
Опаковката е с изчистен и стилизиран дизайн с форма на квадрат, но все пак добре изглеждащ и спретнат. По това време било актуално модното течение пуризъм, което означава „чист, изчистен” и детайлите са без натруфеност и орнаменти. Това предизвикало възмущение от страна на съвременните марки с парфюми, тъй като при тях имената са със сантиментално значение, а флаконите – с множество декорации и помпозност.
Парфюмът "Шанел № 5" е истинска революция - той се отличава от съвременниците си и има такъв успех, че се смята за класика. Днес флаконът на този шедьовър се намира в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк.












Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: veselinkolev
Категория: Бизнес
Прочетен: 19471
Постинги: 11
Коментари: 0
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930