Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2017 23:59 - Разликата между парфюм, парфюмна вода, тоалетна вода и одеклон
Автор: veselinkolev Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1120 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Видове аромати: Каква е разликата между парфюм, тоалетна вода и одеколон?

1.Основата на всеки парфюм, който можете да си купите в магазините е „парфюмната есенция”, която придава аромата. Това е комбинация от етерични масла (кедър, лайм, сандалово дърво и др.) чисти аромати без примеси (жасмин, роза, нероли) животински есенции (мускус, амбра) и синтетични аромати (това може да бъде почти всичко). Тази основна парфюмна есенция сама по себе може да не е много атрактивна, дори в някои случаи е неприятна. Тя е прекалено концентрирана, поради тази причина има нужда да се разрежда с алкохол и вода. 

Има няколко вида аромати, които се продават под различни имена, но основно има 4 категории: 1.    Парфюм

Парфюмът, който виждате в магазина не е чиста парфюмна есенция. Тя се разрежда. Обаче, парфюмът е най-концентрираният от всички аромати и поради тази причина е и най-скъпият. По принцип е леко по-маслен и обикновено съдържа 15-40% чист парфюмен екстракт. Той е по-плътен и с по-маслена консистенция. Тенденцията е да се продава в бутилки с тапа, а не в спрей-шишета. Прекалено е силен, за да се разпръсква навсякъде (и прекалено скъп).

Не е задължително обаче процента на чистата парфюмна есенция да е индикатор за качеството. Както споменахме има много етерични масла, на които не бихте искали да ухаете (нард например). Истинският мускус и амбрата са скъпи и нямат приятен аромат в чистата си форма. От друга страна една единствена капка може драстично да увеличи цената на парфюма, но вие не бихте искали повече от тази единствена капка, която би била несравнима. 

2.    Парфюмна вода

Този вид аромат използва същата парфюмна есенция, но по-малко от нея и с повече алкохол и вода. Това означава, че уханието не е толкова силно и обикновено не трае много дълго. Но тъй като е по-лек, много хора го предпочитат. Разбира се е и по-евтин. Обикновено има 10-20% парфюмна есенция в парфюмната вода. Може да се продава в бутилки или спрей-шишета, но ако се използва в спрей-шише, не е нужно да слагате прекалено много. 

3.  Тоалетна вода

Този аромат е още по-лек и обикновено се продава в спрей-шишета. Той не е наситен и това позволява използването му в по-голямо количество. Поради високото съдържание на алкохол, трайността му не е дълга. В общи линии тоалетната вода е най-подходяща за всекидневна употреба, тъй като е по-малко наситена и дори да използвате повече, ароматът бързо ще се смекчи. Обикновено в нея се съдържат 4-15% чиста парфюмна есенция. 

4.   Одеколон

“Cologne” (одеколон) е френската дума за града Кьолн, където един специфичен аромат е бил създаден – така наречената „кьолнска вода” (Eau de Cologne). Има специфични аромати, които попадат в категорията одеколон. Те са леки, свежи и плодови, и съдържат етеричните масла  лимон, бергамот, портокал и нероли. Също така могат да съдържат масло от лавандула и розмарин.

В наши дни обаче, одеколонът представлява най-разредената версия парфюми. 

Забележка: imageПроцентът на парфюмната есенция в ароматите е само ориентировъчен. Няма универсално съотношение и този процент варира в различните видове. 

Други отговори:

2.Основната разлика е в концентрацията на ароматните масла. Най-висока концентрация има в парфюмната вода, следвана от тоалетната вода и последен се нарежда одеколона.

Колкото по-висока е концентрацията, толкова повече ще трае аромата. 

Основна грешка сред хората, употребяващи одеколон, най-вече младите мъже, е че те буквално се къпят в аромата, за да може да се задържи за по-дълго време. Резултата често е поразителен за хората наоколо. 

Ако вместо това използват парфюм, няма да им се налага да използват толкова много. 

Освен трайността, по- високата концентрация често води до по-богати ароматни нотки, които правят впечатление и на не толкова взискателните към ароматите. 

3. Основната разлика между видовете аромати се корени в концентрацията на есенции. Редът от най-висока до най-ниска концентрация е както следва: Парфюм, Парфюмна вода, Тоалетна вода и Одеколон.

Парфюмите са комбинация от върхови, сърдечни и базови нотки, които биват отделяни за определен период от време. Върховите нотки са първото ухание, което се усеща от даден аромат. След като те са избледнели, на преден план излизат сърдечните (средни) нотки.

Чистият парфюмът се счита за най-красивото ухание, защото освобождава върховите, сърдечните и базовите нотки за определен период от време, някои по-бързо от други, което се дължи на високата концентрация на есенции. С парфюмната вода, сърдечните (средни) нотки се долавят след като избледнеят върховите за разлика от тоалетната вода, където уханието на върховите нотки е доминантно. Първоначално, това прави тоалетната вода много освежаваща, но после аромата се изпарява доста бързо.

Парфюмът е много скъп, тъй като може да съдържа до 40% концентрация от есенции. Това означава, че ароматът остава траен за дълъг период от време и следователно е нужно много по-малко количество от него, по тази причина се продава в малки опаковки.

Парфюмната вода съдържа до 15% концентрирани есенции, а тоалетната вода – до 10%. Хората смятат, че парфюмната вода е по-тежка и по-продължителна от тоалетната вода. Парфюмната вода често се използва върху косата и облеклото, обаче човек трябва да бъде внимателен, тъй като есенциите от маслата в парфюма могат да оставят петна. Някои от най-престижните и възхитителни парфюмни води са Hermes " 24 Faubourg,  изискан цветен аромат с кехлибарени нотки или Issey Miyake " L"eau d"Issey Florale"  - женска цветна комбинация от момина сълза, портокалов цвят, мандарина, роза, мускус и бяло дърво.

Тоалетната вода, от друга страна, с до 10% съдържание на есенции е по-лек, освежителен аромат и много подходящ най-вече за по-топъл климат. Тоалетната вода обаче избледнява много по-бързо от парфюмната вода. Добър пример за класическа тоалетна вода е типичната Eau d’Hadrien’ от Аник Гутал – прохладен  дъх от Средиземноморието със свежа цитрусова комбинация от лимон, грейпфрут, зелена мандарина, зелен кипарис и иланг-иланг. Друг доста противоположен на този аромат е “Classique” на Жан Пол Готие, който въплъщава сексуалността на жената чрез комбинация от роза, звездовиден анасон, портокал, джинджифил, кехлибар и ванилия.

Обикновено парфюмната вода е по-скъпа от тоалетната вода заради по-високата концентрация на есенции. И двете се продават в шишенца със среден обем, но трябва да се ползват в по-големи количества отколкото парфюма.

И на последно място-одеколона има до 7 % парфюмна концентрация. Той е освежаващ и подходящ за по-горещ климат и може да се поставя по-често в зависимост от това колко бързо избледнява аромата. Одеколонът се продава в големи разфасовки и е най-евтиният аромат. 

4. Както е споменато по-горе, термините „парфюм” и „одеколон” могат да посочат съотношението на етеричните масла към количеството алкохол, с което са били разредени. Най-чистата форма на популярните аромати, продавана в магазините се продава под името „парфюм” и обикновено е най-скъпият продукт в тази линия, както и съдържа по-висока концентрация на етерични масла и по-малко алкохол. По тази причина парфюмът не се поставя в спрей- шишета. Истина е, че те са много силни, за да бъдат поставяни в спрей-шишета, тъй като са разредени с по-малко алкохол могат да задръстят или повредят спрея, което може да доведе до изпускане на по-малко или повече парфюм, което води до евентуална загуба на пари. Също така тенденцията е, че когато говорим за „парфюм” и „одеколон” много хора свързват „парфюма” с женски аромати, а „одеколона” – с мъжки, докато всъщност някои мъжки аромати излизат под линията „парфюмна вода”, въпреки че не са много. Те също така нямат толкова ниска концентрация на етерични масла колкото одеколона и афтършейва, но те обикновено са класифицирани като „тоалетна вода”, в която съотношението  етерични масла-алкохол е по-малко от това в парфюмната вода, но по-голямо от тована афтършейва и одеколона. 

Надявам се, че това ще ви помогне!

5.Тези три наименование различават аромати с различни концентрации на етерични масла. Тоалетната вода е най-често срещана и често това, което мъжете наричат одеколон е тоалетна вода. Концентрацията в различните видове е около:

Одеколон – 5% Тоалетна вода – 10% Парфюмна вода  – 15 %

Някои производители имат еднакви аромати за тоалетна вода и парфюм

Например “Miss Dior” от Кристиан Диор излиза на пазара като тоалетна вода и като парфюм.

Надявам се, че това отговаря на вашите въпроси.

6.   Парфюмната концентрация е още позната като екстракт. Друг важен фактор е, че не само концентрацията на етерични масла разредени с алкохол варира между парфюм, парфюмна вода, тоалетна вода и одеколон, но често обонятелните характеристики също варират. Например в парфюма летливите вещества са по-малко, а съставките са по-качествени.

7. Разликата е в съотношениетоо парфюм-алкохол. В парфюма има 80% алкохол, в тоалетната вода 87% и в одеколона 93%. За това е и най-евтин.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: veselinkolev
Категория: Бизнес
Прочетен: 19485
Постинги: 11
Коментари: 0
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930